Bun venit pe site-ul catedrei de
Finisare Chimica Textila

De ce Finisare Chimica Textila?

Pentru ca finisarea chimica este acea componenta a ansamblului de prelucrari pe care le suporta un material textil care il innobileaza, conferindu-i culoare, tuseu, drapaj, etc. Pentru ca este legata de tot ce este mai nou in domeniu - finisari functionale, materiale textile inteligente, produse cu destinatii speciale. Deoarece culorile au fost dintotdeauna unul din elementele importante ale vieţii noastră de zi cu zi, şi vopsirea - care este un proces chimic - este unul dintre factorii cheie în discursul culorilor.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Chimia textila este responsabila de transformarea produsul textil rezultat în urma prelucrarilor mecanice, neplacut ca aspect si tuseu, într-un accesoriu atragator, care sa creeze confort si sa placa. Sfera de cuprindere a chimiei textile poate fi în general împărţită în trei domenii majore: vopsire şi finisare a materialelor textile, chimia fibrelor, şi o zonă mai noi, care se intersectează cu ştiinţa materialelor şi implică materiale textile neconventionale, textile tehnice, aplicatii speciale, finisări functionale, etc.

Specializarea în domeniul chimiei textile poate să ofere oportunităţi pentru aplicaţii dinamice şi creative în domeniul textil, dar şi în cel chimic. Un chimist textilist combină cunoaşterea structurii organice a fibrelor, colorantilor şi a altor substanţe chimice utilizate pentru conferi materialelor textile proprietăti chimice, fizice, şi estetice noi.

Tot ceea cee ţine de culoare, de tuşeu şi de strălucirea unui material textil este legat de aportul specialistului în ingineria chimică textilă. În industria textilă, chimiştii lucreze în cercetare şi dezvoltare, dezvoltare de proces, servicii tehnice, de protecţie şi control a mediului, precum şi operaţiuni de vopsire şi finisare.Departamentul de tehnologie chimica textila, alcatuit din cadre didactice cu experienta, continuator al unei vechi traditii de învatamânt chimic textil, este pregatit sa ofere studentilor informatiile si cunostintele necesare pentru a se integra cu succes in industrie, cercetare si sectorului de servicii asociat domeniului textil.

Prezentare finisare chimica textila